Friday, November 13, 2009

masakan begini..di mana masaku pergi?

Bismillah.

"dua nikmat yang kebanyakan manusia tertipu di dalamnya: sihat, dan kesempatan (waktu)" [HR Bukhari]


bila time management hampeh, semua benda pun menjadi kelamkabut. itulah masalah sebenar.


selalu bila ditanya tentang update tugasan or homework ke..or bila memuhasabah mutabaah yang tertunggak..mesti kabut. huru-hara nk mensiapkannya, mula la terhegeh2 nak contact orang, mula nak buka buku,  mula la nak itu, nak ini...itu case belum habis deadline lagi..


tp bila dah abes deadline, n dah kantoi x siap. ditanya kenapa x siap, maka mula la mencari alasan..n yang bestnya, diri ini mula nk menyalahkan sekor makhluk tuh.. makhluk bernama masa..

ya, masa itu adalah makhluk, Allah yang cipta. dan kita semua tertakluk di bawah influence masa tuh tuh..

duh, takkan nak salahkan masa, kawan. kan masa Allah bagi kepada semua orang sama je. 7 hari seminggu. 24jam sehari. 60minit sejam. 60saat seminit. 1 saat blablablabla.. so kalau semua orang pun ada masa yg sama cam kita, so takkan nak kata masa itu tak menyebelahi kita, masa tuh saja je nk penatkan kita..


jadi, mereview kembali, maka yang salah itu bukannya masa. tp BAGAIMANA KITA MENGURUS MASA..

aih, tp x semudah yg dikata, perlu juga mujahaaadaah bah (cakap sabah pula..)


dah baca dah pun 7 habits tuh..habits ke-3 cerita baik punya pasal time management.. nk praktik itu is another thing..


hmmmmmmm..


oh Tuhan, berikan aku keberkatan masa!!


teringat pula kata syeikh kita.. kerja yang ada itu lebih banyak daripada masa yang ada..

itulah dia..

kalau masa itu ditumpahkan/disumbangkan kepada benda yg bukan kerja.. itu yg kata takde masa tuh!! itu yg x bekerja tuh!



apa benda yang  bukan kerja tuh?
i)pro evolution soccer 2009.. (skrg yang 2010 dah ada dah pun)
ii) tidur..padahal x ngantuk pun. n tak penat mana pun..
iii)banyak sgt jumping2 blog, smpai leka waktu
iv)baca naruto yg dulu2 punya episod. (kalau baca minggu latest punya, ok lagi, 5min je kot. bila baca yg dulu2 punya, jadi 55minit!!)



patut la nk masak pun rasa cam membuang masa

patut la nk contact family pun rasa cam x cukup masa

habis juzuk 29? 28?
habis matan arbain?
40 hadis dari riadhus salihin?

bro, mimpi la kalau camni..


***



hmmm..rijal itu ada dalam dirinya harisun ala waqtihi..dan munazhamun fi syuunihi.. 

hmm.. sah! belum cukup rijal lagi aku nih!! 



so apa ubatnya di sini?

tak sure lagi.. apa2 pun. jangan salahkan kerja yg diamanahkan kepada kita tu dulu. 

detect3! detect ke mana masa2 yg kita ada tuh dilesapkan..


hah.. apa lagi.. ckup lah tuh!.pi sambung kerja hang! =p


******


(..keluhan dan monolog dalaman dari diri yang masih perlukan lebih lagi mujahadah..n ofcoz the neverending tarbiah..)



waAllahua'alam


فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ 
 "maka apabila engkau telah selesai (dari suatu urusan), maka tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain).. [94:8]



4 comments:

Syukri Shairi said...

arghh. problem semua student. struggling bro! thanks for the reminder.

Azli said...

hmm *membuat muka tersengih dengan maksud mengiyakan kata2 syukri..sambil..menggelengkan kepala smbil menaikkan kedua2 belah kening sbg gesture seolah2 tiada jalan keluar*

huhu. thnks for dropiing by bro!

sory, ye for d super seldom update.

as u c.

problem with.. TIME MANAGEMENT =p

bicarakalbu said...

Salaam,
Hadis Abu Hurairah r.a katanya: Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

Allah s.w.t berfirman: Anak Adam selalu mencaci-maki masa, padahal Akulah masa. Siang dan malam berada di tanganKu. – [HR Muslim]

Caci-Maki Masa.

http://bicarakalbu.wordpress.com/?s=caci+maki+masa

wallahu'alam.

Azli said...

salam.

caci maki masa..1st time dgr hadith tu..

jzkk ukht